Хотелите са с големи печалби, но те идват от чужденците Тази

...
Хотелите са с големи печалби, но те идват от чужденците Тази
Коментари Харесай

Лято 2022 – 50% повече туристи, но харчат само с 8,2 на сто повече

Хотелите са с огромни облаги, но те идват от чужденците
Тази година българинът е доста по-активен почиващ спрямо предходната, само че родният туризъм не печели доста от това, тъй като почиващите са свили оптимално харчовете, демонстрират данните на Национален статистически институт за второто тримесечие.

Пътуванията на български жители през арил, май и юни, когато паднаха коронавирус рестриктивните мерки, са се нараснали с 15,5% в съпоставяне със същите месеци на 2021 година Тази наклонност се е засилила в разгара на летния сезон и през вчерашния ден служебният министър на туризма Илин Димитров сподели по Би Ти Ви, че летуващите до края на юли са били с 55% повече спрямо година по-рано и единствено с 25% по-малко от рекордната 2009 година Според него обаче това не значи безусловно по-добри облаги за бранша, така като инфлацията кара хората да свиват разходите и на процедура е изяла по-голямата облага.

Това се потвърждава и от цифрите на Национален статистически институт, само че има много огромна разлика дали става дума за парите, оставени от българските туристи в родината им, и тези, които те са похарчили в чужбина.

У нас да вземем за пример почиващите през тези три месеца са похарчили 267,922 млн. лева, което е единствено с 8,2% повече в съпоставяне със същите месеци на 2021 година Този растеж обаче е по-малък от инфлацията за същия интервал. От май 2021-а до май 2022-а цените у нас са нарастнали с 15,6% и на процедура българският екскурзиант си е разрешавал да купува тази пролет и лято по-малко в родината си, в сравнение с година по-рано.

Най-силно се усеща това във връзка с храната. Разходите на българския почиващ по това перо през второто тримесечие на 2021 година са били 99,844 млн. лева, а година по-късно – 103,741 млн. лева, т.е. са нарастнали единствено с 3,9% при 15,6% инфлация.

За нощувки в хотелите разноските даже понижават с 4,3% спрямо година по-рано. Самите хотели регистрират надалеч по-големи доходи тази година спрямо предходната, те се приближават даже до парите, които са спечелили през рекордната 2009 година, само че това идва най-много по линия на гостите им от чужбина, а не от българите.



Разходите за превоз на българския почиващ са се нараснали с 22,13% спрямо година по-рано, само че това е обикновено, защото и повишаването на горивата е с % доста по-голям от общата инфлация.

Трябва да се означи, че държанието на българите, които са почивали в чужбина през второто тримесечие, няма нищо общо с това, което демонстрират у нас. Пътуващите в чужбина са похарчили през второто тримесечие 171,371 млн. лева, а за същия интервал на предходната година - 34,817 млн. лева Разликата е 342%.

При това те са платили с 384% повече за храна по отношение на година по-рано, със 704% повече за превоз и с 290% повече за атракции и всевъзможни други разходи, до момента в който са на екскурзия или отмора. Екстремните разлики се дължат и на това, че през второто тримесечие на 2021 година по света имаше всеобщи ограничавания и хората съвсем не пътуваха. Данните са единствено за персоналните пътувания на българите, само че и при служебните командировки наклонността е същата - харчовете нарастват, само че в страната това става с % по-нисък от инфлацията за разлика от харчовете в чужбина.

Големи растежи имат през второто тримесечие и оборотите на действия, свързани с туризма. Например туроператорите отчитат годишно нарастване  на оборотите си със 177,7%, а самолетните компании - с над 213%. Трябва да се има поради обаче, че с изключение на инфлацията въздействие върху тези растежи има и събитието, че по същото време предходната година тези сектори бяха на ръба на оцеляването и съвсем не работеха.

Приходите на хотелите единствено от нощувки това лято са се възстановили и са към този момент доста по-близо до върховете от 2019 година, демонстрират данните на Национален статистически институт.

През юни да вземем за пример общият доход на всички хотели у нас е 178,754 млн. лева, като значителната част от него се образува от отсядащите непознати жители, които са оставили в тях 114,5 млн. лева Приходите през този юни са повеч от двойно  по-големи в сравнение с юни на 2021 година, когато са били единствено 82,5 млн. лева

През юни на върховата за българския туризъм 2019 година приходите на хотелиерите са били 205 млн. лева, сочат данните на Национален статистически институт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР